LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene sunt la 5-10 km de Kreminna. În zonele ocupate administrația rusă funcționează greoi

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene sunt la 5-10 km de Kreminna. În zonele ocupate administrația rusă funcționează greoi

Mașina birocratică rusă este destul de stângace și unele aspecte ale vieții civile rămân nerezolvate. Bloggerul a afirmat că Oblastul Lugansk funcționează în continuare ca și cum ar fi încă un teritoriu ucrainean și că regiunea întâmpină dificultăți în accesarea anumitor bunuri.

Bakhmut, Ucraina. Foto: Profimedia

UPDATE 06.37 Forțele ruse au continuat contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 18 și 19 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Stelmakhivka (15 km vest de Svatove) între 18 și 19 decembrie. Un blogger militar rus a susținut că forțele ruse au încercat să avanseze spre Stelmakivkha și Novoselivske (la 15 km nord-vest de Svatove). Statul Major ucrainean a mai declarat că trupele ruse au încercat să atace pozițiile ucrainene din jurul Kreminnei, lângă Chervonopopivka (5 km nord de Kreminna), Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și lângă Hryhorivka, Serebrianka și Bilohorivka, toate la aproximativ 10 km sud de Kreminna. Ministerul rus al Apărării (MOD) a raportat că artileria rusă a lovit o concentrare de forță ucraineană în apropiere de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna), indicând că trupele ucrainene ar fi putut avansa în zonă. Bloggeri ruși au remarcat condițiile proaste pentru forțele ruse de-a lungul liniei Svatove-Kreminna și au remarcat că soldații ruși dislocați în apropiere de Svatove suferă de afecțiuni asociate cu igiena precară și practicile de prim ajutor în condiții de frig și umezeală. Un alt milblogger rus a susținut că partea de sud a liniei Svatove-Kreminna este „de netrecut” din cauza noroiului și a ceții.

image

UPDATE 06.11 Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene au lovit zonele din spatele liniei rusești a frontului din regiunea Lugansk. Republica Populară Lugansk (LNR) a susținut pe 18 decembrie că forțele ucrainene au tras trei rachete HIMARS în Shchastia, la aproximativ 15 km nord de orașul Lugansk, de-a lungul autostrăzii H21. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că o lovitură din 16 decembrie asupra Shchastia a eliminat 16 militari ruși și a distrus 12 echipamente. Surse ruse au mai susținut că forțele ucrainene au efectuat lovituri HIMARS asupra Svatove, precum și asupra Novoselivka și Alchevsk (ambele orașe la sud-vest de orașul Lugansk și sub control LNR din 2014) între 18 și 19 decembrie.

UPDATE 05.25 Forțele ruse au pierdut poziții la sud de Bakhmut pe 18 decembrie și au continuat atacurile la sol în zonă pe 18 și 19 decembrie. Un corespondent militar rus, care ar fi încorporat într-o unitate care luptă la sud de Bakhmut, a recunoscut pe 18 decembrie că forțele ucrainene au reușit să disloce trupele ruse din poziții nespecificate pentru care au luptat „toată toamna”. Forța operativă a forțelor comune ucrainene a raportat că trupele ucrainene resping cinci până la șapte grupuri de sabotaj și recunoaștere rusești în apropiere de Bakhmut pe zi.

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au continuat atacurile terestre fără succes asupra Bakhmutului, la nord-est de Bakhmut, lângă Verkhnokamyanske (30 km nord-est), Vyimka (22 km nord-est), Vesele (16 km nord-est), Bakhmutske (7 km nord-est) și Pidhorodne (3 km nord-est), și la sud de Bakhmut lângă Klishchiivka (7 km sud-vest) și Andriivka (10 km sud-vest) între 18 și 19 decembrie. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner luptă la sud de Bakhmut și chiar în zona industrială a Bakhmutului, inclusiv de-a lungul periferiei de sud-est a acestuia. Imaginile geolocate postate pe 19 decembrie arată recunoașterea cu drone în coordonate ucrainene care ghidează loviturile de artilerie asupra pozițiilor rusești de pe strada Fedora Maksymenka, la periferia estică a orașului Bakhmut.

image

UPDATE 04. 51 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk pe 18 și 19 decembrie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Oleksandropil (la 15 km nord de Avdiivka), Pervomaiske, Krasnohorivka și Nevelske (toate la periferia de nord-vest). orașului Donețk), și Marinka, Pobieda și Novomykhailivka (toate la marginea de sud-vest a orașului Donețk) între 18 și 19 decembrie. Bloggeri ruși au raportat lupte în multe dintre aceleași zone și au evidențiat operațiunile Regimentului 11 de Gardă a Republicii Populare Donețk (DNR) și Batalionului „Somalia” în zonele Pisky și Pervomaiske la nord-vest de orașul Donețk. Surse ruse au susținut, de asemenea, pe scară largă că trupele ruse au spart apărarea ucraineană în centrul orașului Marinka pe 18 decembrie și că avansează mai spre vest pe 19 decembrie. Surse ruse au susținut că, capturarea lui Marinka de către Rusia va oferi trupelor ruse posibilitatea de a ocoli Vuhledar spre sud-vest și de a avansa spre nord-vest spre Kurakhove, care se pare că este un important nod de transport și linie feroviară ucraineană. Un blogger rus a susținut în special că trupele ucrainene au împins unitățile ruse din pozițiile din Pobieda și au stabilit controlul la sud de Marinka. Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au efectuat contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute la sud-vest de orașul Donețk, în zona Vuhledar, pe 18 și 19 decembrie.

UPDATE 03.39 Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse retrag unele elemente din zonele de-a lungul malului de est (stânga) al râului Nipru din regiunea Herson. Șeful Centrului de presă comun ucrainean al Forțelor de Apărare a Direcției Tavrisk, Yevheny Yeri, a declarat pe 19 decembrie că forțele ruse continuă să construiască apărări în estul Oblastului Herson și încearcă să-și retragă principalele unități din „poligonul de artilerie ucrainean” de-a lungul râului Nipru. Cu toate acestea, artileria rusă are aceeași rază de acțiune ca și artileria ucraineană, iar scoaterea forțelor ruse din raza de acțiune a artileriei ucrainene va inhiba și capacitatea forțelor ruse de a lovi peste râul Nipru cu sistemele lor de arme existente. Consilierul administrației militare ucrainene din regiunea Herson Serhiy Khlan a declarat că forțele ruse și-au redus prezența în Nova Kakhovka, dar că nu este clar dacă forțele ruse se retrag complet din așezare. Yeri a reiterat avertismentele oficialilor ucraineni pe 19 decembrie că forțele ruse ar putea desfășura o operațiune de informare pentru a atrage forțele ucrainene într-o capcană de pe malul de est (stânga) al râului Nipro cu pretenții false de retragere. Este puțin probabil ca forțele ruse să realizeze cu succes o retragere fără ca forțele ucrainene să detecteze înșelăciunea, așa cum a evaluat anterior ISW. Forțele ruse au continuat să bombardeze zonele de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru, inclusiv orașul Herson și împrejurimile acestuia, pe 18 și 19 decembrie.

image

UPDATE 02.58 Forțele ucrainene au continuat să lovească concentrările de forțe rusești în zonele din spatele frontului din regiunea Zaporijia, în timp ce forțele ruse continuă să întărească și să stabilească apărarea în zonă. Statul Major ucrainean a raportat la 19 decembrie că recentele lovituri ucrainene împotriva forțelor ruse din Berdyansk, Tokmak și Polohy au rănit peste 150 de militari și au distrus 10 echipamente și un depozit de muniții. Statul Major ucrainean a mai raportat că loviturile ucrainene împotriva forțelor ruse în zone nespecificate ale Oblastului Zaporijia din 16 decembrie au rănit peste 150 de militari și au distrus 10 echipamente și două depozite de muniții. Oficialul rus de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a declarat că personalul rus mobilizat a sosit la Berdiansk pentru antrenament și pentru a apăra regiunea Zaporijia ocupată, iar Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își măresc numărul în raionul Melitopol. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a împărtășit o imagine a apărării antitanc cu dinți de dragon într-o zonă rezidențială din Melitopol și a declarat că forțele ruse au plasat dinți de dragon în oraș timp de două zile la rând.

UPDATE 02.07 Surse ruse au susținut că Ucraina desfășoară o operațiune de informare pentru a destabiliza Crimeea ocupată. Bloggeri ruși au susținut pe 18 decembrie că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a instruit pe ucraineni să spună familiilor lor să evacueze Crimeea până la 15 ianuarie 2023, deoarece „s-a ajuns la un acord” cu privire la predarea Crimeei. Bloggeri le-au cerut rușilor să nu cadă în capcana operațiunii de dezinformare și să intre în panică. Un alt blogger rus a publicat imagini ale președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky pe 18 decembrie, susținând că Zelensky a promis o ofensivă împotriva Crimeei și l-a citat pe Zelensky promițând o ofensivă ucraineană împotriva Crimeei și spunând că i-ar plăcea să viziteze peninsula (probabil eliberată) în vara anului 2023.

UPDATE 01.43 Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat că forțele de ocupație ruse au început un „nou regim de teroare” și îi împiedică în mod activ pe rezidenții ucraineni să părăsească teritoriile ocupate înainte de sărbători, parțial într-un efort de a le folosi ca scuturi umane împotriva forțelor ucrainene. Fedorov a declarat că oficialii ruși de ocupație au sporit activitățile de filtrare pe rutele alternative de evacuare din teritoriile ocupate și au împiedicat ucrainenii să părăsească teritoriile ocupate din 15 decembrie. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 19 decembrie că oficialii ruși de ocupație au împiedicat chiar ucrainenii cu permise de ieșire să părăsească teritoriile ocupate și au închis punctul de control de ieșire de la Vasylivka, regiunea Zaporijia, pentru a împiedica ucrainenii să părăsească teritoriile ocupate până la o nouă notificare. Consilierul șefului administrației militare din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a raportat, de asemenea, că oficialii ruși de ocupație au împiedicat ucrainenii să părăsească regiunea Herson prin Vasylivka din 17 decembrie.

UPDATE 00.52 Autoritățile ruse continuă să folosească diverse scheme pentru a transporta copiii ucraineni în Rusia. O nouă sursă rusă a raportat pe 18 și 19 decembrie că, copiii din Skadovsk, Primorsky, Genichesk și din alte așezări din Oblastul Herson ocupat de ruși au călătorit la Moscova pentru a participa la primul congres al „Mișcării ruse a copiilor și tinerilor”. Sursa a raportat că, copiii vor participa la prelegeri, cursuri de master și grupuri de discuții timp de trei zile. ISW nu poate verifica dacă se așteaptă ca acești copii să se întoarcă în regiunea Herson ocupată după acest eveniment.

UPDATE 00.14 Forțele de ocupație ruse au intensificat tacticile de intimidare socială în teritoriile ocupate. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 18 decembrie că forțele de ocupație ruse au intensificat căutările pentru partizani ucraineni și au efectuat raiduri și percheziții asupra proprietăților personale în Berdyansk și Melitopol, regiunea Zaporizhia. Șeful Nikopolului, Yevheny Yevtushenko, a raportat că forțele de ocupație ruse efectuează percheziții în mașini, bunuri personale și telefoane ale bărbaților sub 40 de ani și că percheziții similare au loc în alte teritorii ocupate. Statul Major ucrainean a raportat pe 19 decembrie că forțele ruse și-au sporit prezența în Melitopol, regiunea Zaporijia și iau în considerare implicarea foștilor ofițeri de poliție fideli Rusiei împotriva populației locale. Fostul jurnalist BBC moscovit și actualul liber profesionist Leonid Ragozin a împărtășit imagini pe 17 decembrie cu poliția rusă din Sankt Petersburg care patrula în centrul Mariupolului, regiunea Donețk pentru a „menține ordinea.” Ragozin a declarat că multe surse online, au raportat o invazie a trupelor ruse în Mariupol în ultimele zile.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele de ocupație ruse continuă să se lupte cu reconstrucția în teritoriile ocupate. Un blogger rus a criticat guvernul rus pe 18 decembrie pentru incapacitatea sa de a reconstrui regiunea ocupată Lugansk rapid sau eficient, afirmând că „mașina birocratică rusă este destul de stângace și unele aspecte ale vieții civile rămân nerezolvate.” Bloggerul a afirmat că Oblastul Lugansk funcționează în continuare ca și cum ar fi încă un teritoriu ucrainean și că regiunea întâmpină dificultăți în accesarea anumitor bunuri, a combustibililor, în comunicare și internet; și că prețurile la bunurile de bază cresc vertiginos. Bloggerul a declarat că operatorii ruși de telecomunicații ezită să intre în teritoriile ocupate de teamă că războiul le va distruge echipamentele și a remarcat că nu există nicio modalitate de a obține noi stații de bază de comunicații deoarece Nokia și Ericsson s-au retras din Rusia. Bloggerul a susținut că „întârzierea ulterioară în restabilirea calității vieții în teritoriile eliberate poate duce la o deteriorare a situației umanitare”, precum și la o creștere a tensiunii sociale în rândul localnicilor.

image

Mariopol acum și în urmă cu un an. Foto: Nexta TV via Twitter

image

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”